Få saker är lika sköna efter en periods intensivt arbete som att koppla ner och koppla av. De flesta av oss har ett eller fler ställen i världen som vi tänker på med värme och som hjälper oss att uppnå fullständig avkoppling. För vissa är det ett torp ute i skogen utan någon mobiltäckning, för andra en lyxig upplevelse på femstjärnigt All inclusive hotell, och för en tredje grupp ett härligt SPA där kroppen blir ompysslad och sinnena får komma till ro. När resemagasinet Vagabond listade sveriges skönaste spa visade det sig att utbudet är minst sagt rikt. På listan återfinns bland annat Honulele Spa i Skåne som dragit inspiration av paradisön Hawaiis mytomspunna krafter och tropiska vibbar. Här finns enligt uppgift polynesiska behandlingar, infinitypool och kallvak samt en Hawaii-inspirerad meny med bland annat poképown och acai-bowls. På listan finns även klassikern Yasuragi i utkanten av Stockholm som ofta skymtas till i olika tv-program. Här är det SPA i japansk tappning som väntar med tvagning, stillsamma pooler och varma källor i tallskogens skugga. Yasuragi är optimalt för den stressade Stockholms-bon som vill ha avkoppling men som föredrar att inte förflytta sig så långt från innanför tullarna. Trots det enorma utbudet av inhemska och internationella SPA:n kan det ibland vara svårt att få till stånd en weekend. I den här artikeln tänkte vi därför tipsa dig om hur du arrangerar en SPA-helg på eget bevåg i goda vänners lag.  

En tydlig agenda 

SPA-helgen kräver att vissa förutsättningar klaffar; att den huserar på en bra plats, att lämpliga behandlingar erbjuds och att menyn följer en röd tråd som gärna får vara hälsosam. Det är därmed A och O med en tydlig agenda för helgen. Även om SPA-upplevelsen står i fokus är det viktigt att blanda in andra skojiga aktiviteter för gästerna. De flesta SPA-anläggningar bjuder ju på underhållning såsom god mat, konserter eller andra nöjesaktiviteter efter dagens slut. Planera därför gärna in en flådig trerättersmiddag och en aktivitet som ökar sammanhållningen och bidrar med intellektuell stimulans såsom exempelvis en pokerturnering till kvällen. Dina gäster kan ha begränsad kunskap om hur en pokerturnering fungerar så lägg gärna med ett informationsblad med allmänna råd och strategier om poker i din e-inbjudan för att förenkla saker och ting och förbereda gästerna på vad kvällen har i sitt sköte.  

Lämpliga behandlingar 

Ansiktsbehandling

Möjligheterna till professionella behandlingar är begränsade hemmavid men det behöver inte innebära slutet för din SPA-weekend. Många enklare behandlingar kräver inte så mycket produkter eller utrustning. Ansiktsmasker kan exempelvis enkelt slängas ihop hemma med naturliga ingredienser såsom honung och aloe vera och läggas på i en bastu eller framför ett ångbad. Gästerna kan delas in i olika lag och ges i uppgift att massera varandra med hjälp av eteriska oljor som du förser, och varma fotbad kan enkelt tappas upp med väldoftande badoljor och hemmagjord skrubb. Ett avslutande tips är att skapa en lugn och behaglig miljö inför varje behandling. Plocka gärna undan onödiga prylar och gör det mysigt runt omkring, tänd ljus och rökelser och sätt på avkopplande musik för en äkta SPA-känsla.  

Bjud in en extern talare 

Wellness har med så mycket mer att göra än bara det yttre. Massage och ansiktsbehandling i all ära men det inre är minst lika viktigt för att uppnå harmoni och avkoppling. Om möjligt är det därför en god idé att bjuda in en extern talare på din SPA-helg som har värdefulla erfarenheter att dela med sig av. Hör efter i bekantskapskretsen om någon känner någon med intressanta insikter som skulle vara villig att tala inför dig och dina vänner i 15–20 minuter. Här kan det exempelvis röra sig om en dietist som talar om vikten av god näring, en akupunktör som talar om österländsk medicin eller en självutnämnd hudvårdsexpert som vill dela med sig av sina bästa tips. Verkshöjden behöver inte vara särskilt hög och talaren behöver inte vara professionell. Det viktigaste är att öppna upp för samtal om hälsa och välmående och bredda gästernas perspektiv.