Bilden av ett spa består ofta av vita, fluffiga morgonrockar, ångande bad, goda dofter från oljor och ljus och kanske en och annan lermask. Och på flera ställen är det precis så ett spa ser ut – men det finns undantag. Det finns spa och behandlingar som är långt ifrån vita handdukar. Och även om de har sina fördelar, är de kanske inte är för alla. 

28237869838_95b77f7402_k

Ta en titt på följande behandlingar och se om de är något för dig.

Höbad

Att lägga sig i ett varmt bad med goda oljor eller till och med lera säger nog inte många nej till. Men vad sägs om att lägga sig i ett bad inlindad i hö? Höbad är en slavisk tradition som ska bota trötthet och ta bort celluliter. Det här är inte en behandling för de som är allergiska mot gräs.

Orm-massage

Det är en sak att stoppa ned fötterna i en fisktank och få fötterna putsade/ätna, men vad säger ni om att bli masserad av ormar? På ett spa i New York kan man få en helt unik massageupplevelse. Där blir man nämligen omkramad av en boaorm. Den som är rädd för ormar bör inte besöka det här spat, men andra kanske vill testa. Fördelarna ska vara att vagusnerven stimuleras när man blir ”orm-kramad” och det ska hjälpa kroppen att producera oxytocin och endorfiner. Veterinärer har däremot gått ut och varnat för behandlingen då den involverar vilda djur, som trots allt har en egen vilja och som kan bestämma sig för att både bitas och krama hårdare.

6700825335_033c28e8b8_b

Kinesisk koppning

Koppning låter kanske inte allt för udda, men då tänker man nog på den västerländska varianten. Kinesisk koppning, som har samma syfte, är däremot både brutalare och mer intensiv. Kopparna som placeras på ryggen är upphettade bambukoppar och det är inte bara 6-10 stycken koppar som placeras ut. Det är ca. 40 koppar som placeras över hela ryggen och som lämnas på i ca. 20-30 minuter. Fördelarna sägs vara en ökad blodtillförsel och mer elastisk hy, men den här behandlingen är inget för de som har en låg smärttröskel.

Säker njutning hemma

Den som blev helt förskräckt av ovannämnda spaupplevelser kan ta det lugnt. Dessa kommer inte att ta över från aromaterapi, massage och klassiska ler- och ångbad. Den som ändå vill hålla sig bort fram det lokala spat till dessa att bilderna av att bli kramad av en orm försvinner från huvudet, kan njuta av enklare spabehandlingar på hemmaplan. Lägg på en ansiktsmask och luta dig tillbaka i soffan till lugn musik – eller möjligtvis favoritprogrammet på Netflix. Sätt ned fötterna i ett fotbad och spela favoritspelet.


Ett hemmaspa behöver inte vara krångligare. Huvudsaken är att du prioriterar den delen av dig som behöver mest fokus. Det kan vara hyn, fötterna eller bara hjärnan och hjärtat som behöver få varva ned och bara vara.