En spabehandling, oavsett om det är en massage, ett lerbad eller bara en lugn stund i bastun, kan göra underverk för kroppen. Det är ingen hemlighet och det har det heller aldrig varit. Att gå på spa är inget som har uppkommit under modern tid. Det kan dateras långt tillbaka i tiden.

34984994803_ff27dca46b_o

Vatten helar

Ordet spa påstås ha olika ursprung. En känd förklaring är att det är en förkortning av ”salus per aqua”, vilket kan översättas som ”hälsa från vatten”. Människan har alltid vetat att vatten är den viktigaste grundstenen för vår överlevnad. I antikens Grekland, ca. 400 före vår tideräkning, upptäckte man att vatten kunde bota sjukdomar – även om man inte förstod att det framför allt var renligheten som gjorde människorna friskare. Detta ledde till att det öppnades badhus med vattenbad i olika temperaturer och ryktet om dess fördelar spred sig. Det blev framför allt populärt i Rom, varav de romerska soldaterna brukade besöka badhusen, som sedermera kom att kallas spa, för att hela sina kroppar. Romarna bidrog till att dessa badhus spred sig till resten av Europa och man upptäcka att flera länder redan hade sina egna lokala varianter av dessa badhus.

Behandlingar läggs till

En naturlig utveckling blev att man började att experimentera med olika typer av ångbad, varm- och kallbad och bad i naturliga källor. Många av världens kända kurorter finns i anslutning till vattenkällor som ska ha helande egenskaper. Man började att förena baden med lerbehandlingar och bastubad, och man upprättade särskilda spa för män och kvinnor – från början var det endast män som besökte badhusen. Trots att spatraditionen har en tusenårig historia har utvecklingen inte slutat. Hela tiden upptäcker man nya metoder för att hjälpa våra kroppar att återhämta sig, vare sig det är från fysisk utmattning eller stress. Vi hittar ständigt nya metoder och produkter, även om några av de traditionella behandlingarna fortfarande finns kvar.

Anrik historia

Historien bakom och utvecklingen av dagens spa är givetvis mycket mer invecklad än ovannämnda sammanfattning. Det finns en dispyt om det verkligen var i Grekland som badhusen och grunden för spa verkligen uppstod. Liknande badhus och traditioner finns nämligen i Asien och i länder som Japan och Kina, som också började att experimentera med vattenbad ungefär vid samma tidpunkt. Samtidigt är spahusens anor långt ifrån unika. Det finns flera exempel på nöjen och aktiviteter som har en lång historia.

2413988302_53abd294a1_b
Trots sina år på nacken växer spautbudet och det är inte ovanligt att det finns spaavdelningar på hotell och fitnesscenter. Vi är mer medvetna om hur viktigt det är att ta hand om våra kroppar och vet vilka fördelar som kommer av att sjunka ned i ett varmt, eller kallt, bad – även om det nödvändigtvis inte botar alla sjukdomar som man trodde i antikens Grekland.