En spaupplevelse, eller en spaweekend, behöver inte bara handla om att varje minut går i piano. En spaupplevelse kan även vara fartfylld och aktiv, vilket faktiskt är en av spatrenderna för 2019. ”Active spa-ing” började man att prata om redan förra året och det är ett koncept som tidigare har använts för att locka fler män till att upptäcka fördelarna med spa. 

6924479426_6fb1b541ce_k
Active spa-ing: Vad är det?

Konceptet är egentligen varken nytt eller konstigt. Spaupplevelsen kombineras helt enkelt med träning på schemat, och inte bara en möjlighet till träning. De flesta spahotell och anläggningar erbjuder någon form av fysisk träning, men i det här konceptet är det hårdträning som gäller. Det kan gälla allt ifrån skidåkning till vandring och detta kombineras sedan med yoga, meditation, avslappnande massage och bad. Koncepten varierar beroende på plats, årstid och på vilken träning eller sport man är intresserad av.

Träningstrenderna förväntas variera under 2019 och utbudet kommer därför att vara stort. Intresset för träningsresor ökar, vilket innebär att spa och träning kan börja att vävas ihop ännu mer då fler söker båda delarna när de reser iväg på en weekend eller en längre resa i hälsans tecken.

Sportiga spa-upplevelser i världen

Flera hotellanläggningar erbjuder spa såväl som träningscenter. Men det finns hotell som har anpassat sitt spautbud efter träningen eller de aktiviteter som erbjuds. Det finns flera exempel på i skidorter i Val Thorense i Frankrike, Sölden i Österrike och Beaver Creek och Lake Louis i USA och Kanada som kombinerar skidåkning med spa. Efter en dag i backen, oavsett om man har åkt skidor själv eller stått still i kylan och följt tävlingarna i den alpina världscupen, har man anpassat behandlingarna för att kunna ta hand om vinterfrusen hy och stela benmuskler. 

bevercreek

Populära skidorter med spa i Alperna är Pashimina i Val Thorense i Frankrike. Här finns pooler, bastu, ångbad och massagemöjligheter med utsikt över de högsta topparna. I Pontresina i Schweiz ligger Grand Hotel Kronenhof. Det här är ett spa- och skidhotell som har lockat besökare i över 150 år. I Leogang i Österrike ligger Krallerhof Hotel, vars spa och hotellområde passar för hela familjen. Även i de svenska fjällen kan man hitta flera skidhotell som erbjuder spa, såväl som vintersport.

Vill man verkligen ha en extra sportig spa-upplevelse, men där den sportiga delen går ut på att titta på sport istället för att utöva den, kan man ta del av Jacksonville Jaguars Smart Pharmacy Spa. För att locka fler besökare till arenan EverBank Field i Florida valde man 2014 att bygga till en extra lyxig läktardel. Där kan man både bada i pool, få massage och bara slappna av – samtidigt som man tittar på NFL-matcherna.

Sport och spa, eller i alla fall träning och spa, kommer att följa varandra under 2019. Och varför inte, efter ett hårt träningspass gör en massage eller ett avkopplande bad susen för både ömma muskler och stumma leder.