Vad är ett bra spa och vad ska finnas för att det ska vara bra? Det är frågor man ofta ställer sig men som man väldigt sällan får direkta svar på. De flesta tips och förslag brukar handla om vilka span som är de bästa i ett visst område, i ett visst land eller som är bäst på en specifik behandling – men sen då? Vad är det man ska titta extra på för att man ska vara säker på att spat man väljer faktiskt är det bästa för behandlingen och upplevelsen man vill ha?

spaweekend-1

Det finns ett par riktlinjer som är bra att följa.

Titta på olika faktorer

Med så många olika span att välja mellan kan det vara svårt att skilja de bra från de mindre bra. Det första man ska ta reda på är om det är professionella och auktoriserade yrkesmän som utför behandlingarna. Är det utbildade massörer och terapeuter som är anställda på spat och är de som arbetar med mer avancerade hudbehandlingar utbildade dermatologer? Det kan vara bra att läsa igenom varje spas policy. Där brukar de ta upp alltifrån produkter och sekretess till betalningar och garantier.

spaweekend-2

Oavsett vilken behandling man söker ska spats lokaler vara lugna och välkomnande. De ska vara avslappnande att vistas i och de ska inbjuda till lugn, och inte stress eller obehag. För att undersöka det kan man be om att få en rundtur i lokalerna, vilket ofta går att lösa på dagar då det inte är fullbokat. Det är också bra att ta reda på vad andra besökare har sagt.

Spaetikett – vad du ska tänka på

Det finns en spaetikett och den ska följas för allas trevnad. Men det är inga konstigheter och förhoppningsvis känner de flesta till dem redan som sunt förnuft.  För det första ska man komma till sin spabehandling ren. Man hoppar inte ned i ett värmande bubbelbad utan att först ha duschat av sig smink, starka parfymer och hårprodukter. Om man befinner sig på en avdelning eller i ett rum med andra människor ska man visa hänsyn: du är inte den enda som är där. Mobiltelefoner är ett stort ”nej-nej” och ska lämnas i väskan, på rummet eller hemma. De som utför behandlingarna, såsom massörer eller hudterapeuter, är professionella yrkesmän och ska behandlas så.

Om man är osäker på något kan man alltid ringa och fråga i förväg om man behöver ha med sig något eller om det är något annat man undrar över. Det är inte särskilt tidskrävande att ta reda på ovannämnda faktorer om ett spa, och det kan göra en stor skillnad inför ditt besök.