Det är inte bara kroppen som behöver vila och detoxa ibland. Vår mentala hälsa påverkas också av en stressig vardag och behöver minst lika mycket kärlek och omvårdnad.

Mindfulness är ett förekommande inslag på de flesta gym och spaanläggningar men det finns också spa-resorts som lägger extra fokus på mental återhämtningen av olika sort. De ser till att du verkligen känner att tankarna har rensats upp och att det finns rum för nya.

photo-1506452819137-0422416856b8

Detoxa bort stress på Chiva Som

Chiva Som är ett av Thailands mer ovanliga spa. Det ligger beläget längs kusten Hua Hin och till skillnad från traditionella span, som fokuserar på massage och meditation, kan du här träna Muay Thai och vandra i det tropiska trädgårdarna. Här råder totalt förbud mot all teknik och digitala enheter. Fokus ligger på att eliminera och hantera stress och få en balans mellan kroppen och sinnet genom utmanande aktiviteter. Matlagningskurser hålls för att lära deltagarna vikten av bra mat, och att njuta av att skapa den. Avkoppling sker i form av bokläsning och meditation.

Lär dig ta beslut på The Mind Makeover Retreat

Namnet The Mind Makeover Retreat kan låta skrämmande, men det är inte så farligt som det låter. Det här resortet i västra Algarve, i Portugal, drivs av ”the mind guru” Steven McKewon. Hit reser de som kanske behöver extra hjälp med att rensa tankarna för att lättare kunna ta egna beslut. Genom hypnos, terapi och vägledande samtal hjälper de anställda på The Mind Makeover Retreat besökarna att hitta orsaken till varför de har svårt att ta beslut och hur de kan ta sig ur det.

Lindra ensamhet på Marbella Club

I Marbella i Spanien finns Amanda Hamiltons Wellbeing Retret. Det är en prisbelönad anläggning som drivs av nutritionisten Amanda Hamilton. Det finns flera behandlingar att välja mellan, varav en fokuserar på hur man hanterar ensamhet. Kanske har man flyttat till en ny stad och känner en överväldigande känsla av ensamhet som påverkar vardagen. På Wellbeing Retret kommer man att analysera kroppen och i gruppaktiviteter och workshops arbeta sig igenom känslan och omvandla den till något positivt. Det är också ett bra sätt att träffa andra människor i en varm och välkomnande miljö.

Mikropauser i vardagen

Vi är väl medvetna om att vi måste ta hand om våra kroppar, men det är lätt att glömma bort huvudet. Det är viktigt att ta sig tid att stilla sina tankar, antingen genom att bara sitta tyst eller gå en lugn promenad. Vissa dagar kanske man behöver koppla bort vardagen genom en film eller ett spel. Andra dagar kanske man behöver ta en total paus från all teknik och bara läsa en vanlig bok utan ljud runt omkring.

Det är bra för det mentala välbefinnandet att ta korta pauser i vardagen där man slappnar av genom enkla aktiviteter eller av att göra ingenting. Och när det behövs, kan man välja att ha en spadag för både sinnet och kroppen.