Spatrenderna idag

Lomi Lomi, choklad och stenar. De senaste trenderna på våra svenska rekreationsanläggningar är många. Även behandlingar för par och barnfamiljer har blivit vanliga och visst låter det spännande med en behandling med äkta guld!

Idag är det inte helt ovanligt med ett eget spa hemma men många väljer också att åka iväg på en weekend för att slappna av en helg. Har man inte möjlighet att lägga en hel helg på att gå på någon av Sveriges anläggningar finns det möjlighet att gå på dagbehandlingar. Till Sverige kom spatrenden ganska sent, jämfört med till exempel USA. Däremot har vi en lång tradition av kurorter som funnits i Sverige sen 1600- och 1700-talen. Den traditionella svenska massagen kom till på 1800-talet då den utvecklades av Per-Henrik Ling som var gymnast.

Hela upplevelsen

Under senare år har en hel del nya spatrender nått vårt land och förutom att det har blivit vanligt med ett eget hemmaspa väljer allt fler att besöka olika spaanläggningar. Det handlar inte längre om att bara få massage utan det är hela upplevelsen i sig som värdesätts. Det kan handla om att man samtidigt som man njuter av en skön behandling också erbjuds att njuta av god mat och trevliga miljöer. I USA har en hälsotrend nått även span och det har blivit allt vanligare att man kombinerar sin spahelg med en kurs i till exempel hälsokost.

Spa för alla sinnen

I Sverige har många spaanläggningarna satsat på god mat och vackra miljöer. Mycket erbjuds för den som vill avnjuta både en behandling och den goda maten. Då det är hela upplevelsen som räknas har det också blivit allt vanligare att man använder sig av flera av våra sinnen för att skapa en så bra upplevelse som möjligt. Vissa behandlingar kompletteras till exempel med avkopplande dofter och rogivande ljud. Med en så kallad aromamassage kan du själv välja vilken arom du vill bli masserad med beroende på hur du känner dig för stunden. Olika aromer ger olika effekter.

Utländska influenser

Våra spatrender i Sverige är inspirerade från hela världen och några av våra nya spatrender kommer från Asien. På span i Sverige erbjuds idag både japansk tvagning och kinesisk Qi Gong och därtill mat och en miljö inspirerad av det asiatiska som ger en upplevelse helt i asiatisk anda. På senare år har även turkiska Hamam kommit hit. Det handlar om det traditionella turkiska badet som här i Sverige kan innebära varma marmorhällar och ångbastu, i kombination med massage och tvagning, det orientaliska är också en av våra nya trender.

Men vi inspireras också av Hawaii, som den hawaiianska Lomi Lomi massagen, en massage som ska ge en djup avslappning. Massagen ges över hela kroppen och är tänkt att hjälpa mot bland annat stress och göra personen som masseras harmonisk.

Åk på spa med barn eller sin kära

Men det är inte bara mat och influenser från olika delar av världen som har påverkat i spavärlden. Även sättet att besöka span på har ändrats. Många som väljer att åka på spa är föräldrar och då kan det självklart vara bra om även barnen kan ges möjlighet att följa med. En trend som börjat få fäste i Sverige är därför familjespan. Där erbjuds hela familjen olika aktiviteter och behandlingar och vissa span har också en barnanpassad miljö och mat som passar till de mindre. Även tillsammans med sin bebis finns det möjlighet att slappna av i till exempel ett kurbad på så kallade babyspan. Ibland erbjuds föräldrarna också att på dessa span lära sig att själva ge babymassage till sitt barn. Idag finns också särskilda behandlingar för den gravida som väntar barn med anpassade massagebehandlingar.

Men har man inga barn, eller om man vill lämna dem hemma och avnjuta en helg med sin kära, finns det idag också flera span som erbjuder så kallade duo-behandlingar. Vid den typen av behandling behandlas ett par samtidigt. En duo-behandling kan ofta inledas med till exempel ett gemensamt kurbad. Idag finns också möjligheter att delta som grupp på ett spa vilket kanske kan passa perfekt för en svensexa eller möhippa!

Ekotrend

Även den ekotrend som idag syns på många håll i samhället börjar också synas på flera av våra span. Allt fler satsar på ekologiska produkter och naturliga material på sina anläggningar och i sina behandlingar.

Spa i storstan eller på fjället

I och med att allt fler erbjuder spabehandlingar är det lätt att passa på att få en massage eller något annat skönt oavsett vart man är någonstans. Mitt i storstäderna finns möjlighet att komma in för att få en behandling men samma sak gäller idag också på många mindre orter och till och med om du befinner dig på fjället. För visst verkar det skönt att kombinera värkande ben från skidåkning med lite avkoppling!

Prova något annorlunda

För några år sen kom chokladmassagen till Sverige. Under denna typ av massage får man helt enkelt varm kakaoolja inmasserad i huden. Massagen ska ha en lugnade effekt och choklad sägs ju också hjälpa till i kärlekslivet… Vissa ställen kombinerar massagen med chokladpraliner för att tillfredsställa även smaklökarna.

Vill du inte bli insmord i choklad kanske guld passar bättre! Guldet anses verka positivt på hudens immunförsvar och massagen finns på flera span runt om i Sverige. Idag är det inte heller ovanligt att du kan välja på massage som ges med varma stenar. Massagen som ges med lavastenar anses väldigt avslappnande och ska vara effektiv mot stela muskler.

Allt fler typer av behandlingar kommer alltså till Sverige och bli inte förvånad om du erbjuds massage av ormar när du går på ditt nästa spabesök. Men för den som bara vill ha vanlig massage kommer nog alltid den traditionella svenska massagen att finnas kvar!

Spa-upplevelse med fartfyllda aktiviteter

På Ballbreaker i Stockholm, vid Gärdet och Kungsholmen hittar ni
spa- och relaxavdelning men även mängder av andra aktiviteter som
bowling, simulatorspel, dart, bilbanor och restuaranger.