Att låna pengar för att ha råd med sin drömresa eller en lyxig spaweekend kan kännas som en lockande tanke, men är det verkligen en bra idé?

Då en resa kan kosta mycket pengar och har man inte sparade pengar finns det få alternativ till att behöva låna. I vissa fall kan det vara vettigt, i andra fall en betydligt sämre idé.

När är det OK att låna pengar till resa?

Den här typen av lån för att bekosta en semester kallas för blancolån, det betyder lån utan säkerhet, för det är precis vad det är. Till skillnad från t.ex. bostads- eller bilköp får du inget bestående av en resa med ett monetärt värde. Självklart får du en trevlig upplevelse och kanske ett minne för livet – men det är ingen säkerhet för kreditgivaren.

Det är helt okej att låna pengar för att bekosta en resa om vi inte har pengarna just nu men vet att vi kommer kunna betala av lånet inom kort. Det kan exempelvis vara fallet när man har en stabil inkomst, men för tillfället inte har några pengar undansparade.

Låna inte mer än vad du faktiskt behöver och se till att betala av lånet så fort som möjligt. Konsumtionslån har rörlig ränta vilket innebär att man alltid kan betala av lånet i förtid utan extra kostnad.

Precis som det är viktigt att jämföra flyg och hotell (via exempelvis Tripadvisor, Trivago, Momondo, Hotels.com) för att hitta det bästa och billigaste alternativet är det även viktigt att jämföra privatlån. Räntan på ett privatlån kan skilja sig mycket åt, och genom att jämföra går det att få låna mycket billigare än om man bara tar första bästa lånet.

Du är också viktigt att du tänker igenom allt som har med lånet att göra. Har du råd med amorteringarna? Måste jag verkligen åka på den här semestern eller kan jag vänta? Låt inte ditt semesterlån bli ett impulsbeslut.

När ska man INTE låna pengar för att resa

Först och främst bör du inte låna pengar om du redan har lättillgängliga besparingar. Då är det mycket bättre att använda dina sparade pengar för det.

Du bör heller inte låna för att resa (eller annan icke-nödvändig konsumtion) om:

Du är arbetslös eller har väldigt låg och/eller osäker inkomst.
Du inte har några ekonomiska marginaler, detta oavsett om du har en hög eller låg inkomst.

Tips på 4 alternativ till att låna

Innan du lånar pengar för en resa eller ett lyxigt spa-besök bör du först hitta alternativa sätt att bekosta resan. Här kommer några tips.

1) Försök att spara en del av lönen för att på så sätt ha råd att bekosta hela, eller delar av, resan med egna sparpengar. För över 5 – 10 % av lönen direkt till ett annat konto som ett sparande. Det är ofta en bättre idé än att vänta till slutet av månaden för att se vad som är kvar – för ofta är det inte så mycket.

Detta är framför allt att föredra när resan är långt fram i tiden. Ska du ut och resa nästa år och exempelvis kan spara undan 2 000 kr i månaden har du då 24 000 kr om ett år – med så mycket pengar kommer man långt.

2) Du kan även med fördel använda kreditkort för att betala din resa, då finns även fördelen att kompletterande reseförsäkring ingår om du betalar med ditt kort. Detta ingår i alla kreditkort från VISA och Mastercard. Du kan då få ersättning om exempelvis ditt flyg eller bagage blir försenat.

3) Anpassa resan efter budgeten (inte tvärtom). Har du för tillfället mycket pengar kan du resa jorden runt, men har du tomt på sparkontot kan du passa på att upptäcka din omgivning istället. Sverige är ett stort land med mycket att upptäcka. Hemester och staycation har blivit ord i tiden.

4) Res när det är lågsäsong om du har möjlighet. Det kan skilja mycket pengar att boka resa någon eller några veckor innan eller efter höstlov och sportlov. Res om möjligt när andra inte reser helt enkelt.