Spa är vanligtvis på ”att göra”-listan för många människor när de är på resande fot. Vem gillar inte massage och ansiktsbehandlingar, som kan ge dig en lugnande och avkopplande känsla?

Det är en av de snabbast växande nya industrierna på marknaden idag. Friskvård och en hälsosam livsstil inkluderar kost, motion och god sömn. Men många experter anser att spa också bör vara en del av det. Nu om dagen vill många hålla fast vid sin ungdom, de vill bromsa åldrandet. Detta är möjligt genom att ta hand om din kropp, genom att regelbundet unna dig ett spa.

Här är en lista över städer som erbjuder de bästa spatjänsterna i Europa.

Baden-Baden, Tyskland:

Baden-Badens termiska spa inkluderar Friedrichsbad Roman-Irish Baths, som erbjuder en spaupplevelse i flera steg, och Caracalla Spa, som erbjuder 12 varma källor.

Baden-Baden har varit värd för ett antal anmärkningsvärda gäster som drottning Victoria och Barack Obama. Området erbjuder också andra faciliteter som utmärkta restauranger, museer, gratis Wi-Fi och konserthus.

Spa, Belgien:

Området är känt för sina vandringsleder, spännande vyer, pooler med glaskupoler och ett av världens första kasinon. Spelfantaster kan därför besöka traditionella lokala etablissemang eller välja att spela spel som sweet bonanza online på pålitliga och säkra webbplatser. Spa”, som är en förkortning för ”Sanitas Per Aquas” (hälsa genom vatten), heter så eftersom källorna där har helande krafter. 

Området är känt på grund av besök av personligheter som Napoleon, Peter den store, Marie Antoinette och Victor Hugo. Besökarna kan insupa all historia, ta en promenad och besöka museer. Att dricka vattnet rekommenderas starkt.

Bath, England:

Det är de enda platserna i Storbritannien där du kan bada i naturliga varma källor. Området blev populärt på grund av kelter och romare. Thermae Bath Spa, som är den mest populära platsen att uppleva Baths varma källor. Thermae har två stora pooler med termalvatten, inklusive den ikoniska takpoolen, plus en stor pool i källaren. Det finns också en svit med ångbad, bastu och andra avkopplande upplevelser.

Vichy, Frankrike:

Vichy heter ”drottningen av kurorter”, är cirka tre timmars resa bort från Paris. De varma och kalla källorna, som kommer från närliggande vilande vulkaner som heter Auvergne, är rika på mineraler som kalcium och järn. Vichy hudvård och Vichy vattenflaskor har fått sitt namn efter detta område.

Källornas egentliga ursprung är idag en del av spaet, vilket är en unik sak med detta område.

Leukerbad, Schweiz:

Det bästa stället att bada på är offentliga bad som Leukerbad Therme och Lindner Alpentherme, som är Europas största spaanläggning på hög höjd. Spaet erbjuder ångbad med hydropool, jacuzzi och fyra ångrum, och en inomhus/utomhus termisk pool med utsikt. Detta område besöks av många sportentusiastiska individer på vintern.

Bad Ischl, Österrike:

I hjärtat av Bad Ischl i Oberösterreich kan besökare njuta av det varma lugnande vattnet i Salzkammergut Therme, som är öppet till midnatt varje dag. Det är en del av ett stort fritidscenter som även inkluderar ett bastucenter (Relaxium), ett terapiområde (Physikarium) samt ett fyrstjärnigt hotell.

Området blev populärt på grund av Habsburgs ärkehertiginna, eftersom hon sa att vattnet som innehåller salt och svavel hjälpte henne med hennes missfall.

Marienbad, Tjeckien:

Många av de mest kända källorna finns här som Cross Spring, Rudolph Spring och Carolines Spring. Dessa är en del av ett komplex som innehåller hotell, pooler, saltgrottor och bastur. Behandlingar som är tillgängliga inkluderar traditionell massage, termiska bad och torra kolbad.

Energy Eco Spa, Estland:

Detta lantliga spa erbjuder ekologiska spaupplevelser med hjälp av lokala, handskördade örter, lera och växtextrakt. Anläggningen erbjuder också vandring, båtturer och en spaavdelning med bastu och jacuzzi. Örterna kan ses omvandlas till masker och oljor.

Dessa är de perfekta kurorterna och områdena där man kan koppla av när man är ute med vänner.